Helaas gaat de Gezondheidsbeurs niet door, klik hier voor meer informatie
Menu
1 t/m 4 februari 2024 Jaarbeurs Utrecht

Sanne Zwart

Auter en oprichter Keukenboeren

Fermenteren in 10 stappen: maak eigen kimchi!

Fermenteren is een oude techniek waarbij gisten, schimmels en bacteriën je ingrediënten omtoveren tot licht verteerbare, smaakvolle producten. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool, kimchi, kombucha, kaas, sojasaus en tempé.

Fermenteren kent meerdere voordelen:

  • Gefermenteerd eten bevat levende culturen die nuttig werk doen in je darmen. Elke dag een portie gefermenteerd eten op tafel versterkt je microbiota en ondersteunt je immuunsysteem en mentale gezondheid.
  • Door de hoge zuurgraad blijft je eten langer goed. Je hoeft dus minder eten weg te gooien en je kunt langer van je eigen oogst genieten. Smaak en voedingswaarde nemen zelfs toe!
  • En niet onbelangrijk: met goede uitleg is zelf fermenteren veilig, makkelijk en leuk om te doen.

Sanne legt tijdens de demo in het KookTheater de belangrijkste regels van het fermenteren uit en laat zien hoe zij lekker pittige kimchi maakt in de RotPot fermentatiekit.

Tien jaar geleden begon Sanne haar zoektocht naar gezonder, eerlijker eten. Door vragen te stellen en door zelf bepaalde basisproducten te leren maken stuitte ze op fermentatie als techniek. Dat zette haar wereld op zijn kop en was het startschot voor haar bedrijf Keukenboeren.

“ Het proces waarbij een ingrediënt door het toedoen van micro-organismen transformeert tot iets totaal anders vind ik magisch. Ik loop elke dag langs de vele potjes en vaten, te kijken naar bellen, verkleuringen, te ruiken aan het ontsnappende gas. Door die verwondering ga je vanzelf nadenken over de herkomst van je eten, wat het doet in je lichaam en hoe knap de natuur het eigenlijk allemaal regelt. En als bonus heb je ook nog eens iets lekkers op tafel!”

Ontmoet Sanne op donderdag in het KookTheater.