Helaas gaat de Gezondheidsbeurs niet door, klik hier voor meer informatie
Menu
1 t/m 4 februari 2024 Jaarbeurs Utrecht

Reginald Deschepper

Medisch antropoloog

Reginald Deschepper is medisch antropoloog en als prof. em. verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is ook oprichter van LifeMe (Lifestyle as Medicine), een non-profit organisatie van onderzoekers, artsen en patiënten die de mogelijkheden van ‘levensstijl als medicijn’ onder de aandacht willen brengen. Dat resulteerde in het boek  ‘Je levensstijl als medicijn’ (Lannoo, 2019) waarin zeven pijlers van een gezonde levensstijl behandeld worden: beweging, voeding, omgaan met stress, sociale steun, slaap, omgeving en zingeving. Op die manier kan je het risico op vroegtijdig overlijden sterk verminderen.

Levensstijlgeneeskunde is wereldwijd aan een opmars bezig. Het combineert eeuwenoude inzichten en praktijken met de nieuwste wetenschap. Dat leidt tot opmerkelijke resultaten waarbij ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen kunnen ‘omgekeerd’ worden door de grondoorzaken aan te pakken.

In zijn nieuwste boek: ‘Elk jaar jonger: de wetenschap van verjonging of hoe je de tijd te slim af kunt zijn’ (Lannoo, 2022) beschrijft Reginald Deschepper de basismechanismen van het biologische verouderingsproces en hoe wetenschappers snel vooruitgang maken om veroudering te behandelen. Het grote voordeel van die aanpak is dat je daardoor meteen alle verouderingsziekten aanpakt, nog voor ze de kop opsteken. Naast veelbelovende technieken die echter nog meer onderzoek vergen kun je alvast het verouderingsproces vertragen met eenvoudige levensstijlaanpassingen.

In zijn presentaties legt hij uit hoe we langer jong en gezond kunnen blijven. Naast technieken waarvoor ‘nog meer onderzoek nodig is’ komen ook de belangrijkste zaken aan bod die je nu al kunt toepassen. Reginald geeft twee presentaties: Je levensstijl als medicijn en Elk jaar jonger. De wetenschap van verjonging.

Ontmoet Reginald op zondag in het PresentatiePodium.