Helaas gaat de Gezondheidsbeurs niet door, klik hier voor meer informatie
Menu
1 t/m 4 februari 2024 Jaarbeurs Utrecht

Kim Kuypers

Universitair hoofddocent

Psychedelic en de mentale gezondheidszorg van de toekomst

Ons mentaal welzijn, hoe goed we ons in ons vel voelen, bepaalt voor een groot deel onze levenskwaliteit. Voor vele mensen staat deze kwaliteit onder druk door de aanwezigheid van een mentale stoornis waar zij zelf of mensen in hun naaste omgeving aan lijden. Depressie en angststoornissen zijn twee voorbeelden van veel voorkomende stoornissen die jaarlijks miljoenen mensen wereldwijd treffen. Antidepressiva behoren dan ook tot de meest voorgeschreven middelen; het jammere is echter dat deze stoffen niet altijd en voor iedereen helpen. Soms drukken de ongewenste bijwerkingen nog steeds op de levenskwaliteit.

Dat we op zoek moeten naar alternatieve behandelingsvormen staat als een paal boven water. Het goede nieuws is dat er veel belovende middelen (psychedelica) zijn die mogelijk, na uitgebreider wetenschappelijk onderzoek, aan het gamma van behandelingen toegevoegd kunnen worden. Het verrassende is dat sommige van deze stoffen al duizenden jaren in gebruik zijn door stammen bij rituelen. Om deze stoffen, die momenteel bijna allemaal bij wet verboden zijn, draait het in mijn boek.

Regelmatig krijgt Kim dezelfde vragen. Twee veelvoorkomende voorbeelden zijn of deze stoffen gevaarlijk zijn en ook waar men de therapie met deze stoffen kan krijgen. Door het schrijven van haar boek 'Genieten of genezen' wil Kim een antwoord geven op deze, maar ook nog andere vragen. Ze heeft het boek geschreven voor iedereen die wil weten wat de wetenschappelijke stand van zaken is in dit snel evoluerende onderzoeksgebied.

Ontmoet Kim op vrijdag in het PresentatiePodium.