Ticketverkoop start vanaf 1 november
Menu
2 t/m 5 februari 2023 Jaarbeurs Utrecht

Jannah Loontjens

Filosoof en schrijver

Wat kun je van schuldgevoelens leren? Over de herkomst en werking van het schuldbewustzijn.

Wat als je voortdurend gebukt gaat onder schuldgevoelens? Jannah Loontjens schreef er een openhartig boek over, waarin ze graaft naar de wortels van haar eigen mea culpa. Jannah Loontjens is filosoof en schrijver van romans en essays.

Ze begon aan haar boek Schuldig: Een verkenning van mijn geweten rond de kersttijd. Kerstmis mag het feest zijn van licht, vrede en gevulde kalkoen, het is ook een moment waarop velen zich schuldig voelen. Door de zelfverwijten over de al te copieuze maaltijden en de glazen te veel. En ook door het laten afweten rond de feestdagen of juist door de al te geveinsde aardigheden aan de kersttafel. Jannah voelt zich vooral vaak schuldig jegens haar moeder, maar ook jegens andere naasten.

In haar boek verkent Jannah verschillende schuldgevoelens, hoe ze die kan duiden, waar haar zware schuldbewustzijn vandaan komt, wat ze ervan kan leren en hoe ze ermee kan omgaan.

Na het verschijnen van Schuldig blijft ze mails en brieven ontvangen, waarin mensen bekennen hoe sterk zij zich erin herkennen. Nu geeft ze met grote regelmaat lezingen en interviews over dit onderwerp.

Ontmoet Jannah op zaterdag in het PresentatiePodium.