Ticketverkoop start november 2019
Menu
6 t/m 9 februari 2020 Jaarbeurs Utrecht

Jaap Seidell

Hoogleraar Voeding & Gezondheid

Voeding is lang niet alleen maar eten. Het is ook gedrag en cultuur en dat boeit Jaap enorm.

Preventie is zijn belangrijkste drijfveer. “Ik raakte tijdens mijn studie geïnspireerd door Samuel Sarphati, rond 1830 armendokter in Amsterdam. Hij zag daar in de sloppenwijken de ellende van cholera en ondervoeding en besloot iets te doen aan hun omgeving. Hij maakte zich hard voor een huisvuilophaaldienst, meer werk, goedkoper gezonder eten en had een eigen broodfabriek… De gemiddelde levensverwachting van zijn patiënten nam daarmee toe van 35 naar 50 jaar. Zoiets kun je in de spreekkamer nooit bereiken. Waaruit overduidelijk blijkt dat preventie een rol van levensbelang speelt binnen de gezondheidszorg. Ik begeleid mensen liever vooraf, dan achteraf proberen te redden wat er te redden valt.”

Jaap Seidell is Hoogleraar Voeding & Gezondheid van de afdeling gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is een internationaal gerenommeerde onderzoeker op het gebied van overgewicht. Hij weet als geen ander hoeveel misverstanden en vragen er zijn over voeding en gezondheid, daarom schreef hij meerdere boeken over dit onderwerp zoals "Jongleren met voeding' en “Het voedsellabyrint”.

Op FoodFirst Network legt Jaap Seidell helder uit wat de wetenschap ons te bieden heeft. Wat is een gezonde leefstijl? Hoe leer je kinderen dat van jongs af aan? En waarom spreken wetenschappers elkaar zo vaak tegen als het om gezondheid gaat?

Ontmoet Jaap op donderdag in het FoodFirst Network Theater.