Koop je ticket hier
Menu
1 t/m 4 februari 2024 Jaarbeurs Utrecht

Chermaine Kwant

Auteur

De Gezonde Rebel

Als Chermaine Kwant 25 jaar oud is krijgt ze te horen dat ze nog maar één jaar te leven heeft. Ze lijdt aan de ongeneeslijke en zeldzame hartlongziekte pulmonale hypertensie. Als diëtist met een specialisatie in hart- en vaatziekten, besluit ze alles op alles te zetten om zichzelf beter te maken. Wat dat beter maken dan ook mag zijn, want ze voelt zich in eerste instantie namelijk niet ziek. Uiteindelijk krijgt haar ziekte toch de overhand en blijkt een levensreddende, dubbele longtransplantatie onvermijdelijk.

Inmiddels is Chermaine 36, leeft ze volop en is ze naast patiënt en behandelaar ook nog eens bijna klaar met promoveren. Deze zelfbenoemd zorgrebel doet namelijk onderzoek naar voeding bij de ziekte die eigenlijk haar dood had moeten worden.

Bevlogen, stralend, met Haagse humor en soms een beetje tegendraads vertelt Chermaine over haar leven, haar rol als behandelaar, patiënt en onderzoeker, hoe deze met elkaar in conflict zijn én hoe ze elkaar verbeteren, wat haar innerlijke rebelsheid haar heeft gebracht en waarom iedereen wel een beetje meer rebel mag zijn.

Chermaine schreef drie boeken. In ‘Een ontiegelijk lange adem’ (2021) vertelt ze, met veel humor, haar hele verhaal van de diagnose tot waar ze nu staat.

Ontmoet Chermaine op vrijdag en zaterdag in het PresentatiePodium.