Ticketverkoop start november 2019
Menu
6 t/m 9 februari 2020 Jaarbeurs Utrecht

Anniek Kramer

Steun en troost bij dementie

Zorg je voor iemand met dementie? Waar vind je dan steun en troost? In Steun en troost bij dementie, het nieuwe boek van Anniek Kramer zijn vele bronnen van steun en troost te vinden.

Want zorgen voor iemand met dementie roept allerlei gevoelens op. Je ziet je naaste steeds meer veranderen en je kunt er niets tegen doen. Het is begrijpelijk dat je je angstig, machteloos en verdrietig voelt over je naaste die langzaam maar zeker terechtkomt in een eigen verwarrende wereld.

Vaak heb je ook nog heel andere gevoelens als je zorg geeft aan iemand die steeds meer afhankelijk van je wordt. Waarover voel ik mij schuldig? Waar schaam ik me voor? Waar heb ik spijt van? Dergelijke gevoelens komen in gesprekken veel minder snel aan de orde, maar kunnen wél zwaar op je drukken. Hoe kun je daarmee omgaan en wat kan je steun en troost bieden?

In het boek vertellen zorggevers én zorgprofessionals over deze gevoelens en wat daarbij steun en troost kan bieden. Dat is verrassend veel en gevarieerd. Het boek biedt een leerzaam en intiem inkijkje in het gevoelsleven van mensen die zorgen voor een naaste met dementie en de zorgprofessionals die hen daarbij steunen.

Anniek Kramer werkt als adviseur op het gebied van mens en organisatie via haar bedrijf Menskapitaal. Daarnaast schrijft ze over dementie en geeft workshops bij zorginstellingen.

Haar beide ouders, inmiddels overleden, werden door de ziekte getroffen. Haar ervaringen leidden ertoe dat ze met jeugdvriendin Marcelle Mulder het boek Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten schreef. Tijdens de workshops die ze gaf over het thema ‘contact maken bij dementie’ ontmoette ze veel zorggevers. Dat inspireerde haar tot het schrijven van haar nieuwe boek, Steun en troost bij dementie.

Ontmoet Anniek op vrijdag in Lezingruimte Mind.